« Agenda

Samenspel over Balfolkmuziek & over Bretonse Muziek  (7 lessen)
20-11-2021 | Balmuziek leren

Samenspel over Balfolkmuziek & over Bretonse Muziek (7 lessen)

Met: Docent(en): Ies MullerLies Sommer Aanvang: 13:00-17:00 Entree: € 250 (t/m 10 okt € 240 ) Locatie: Basisschool De Griffel,
De Clomp 2002, 3704 KC Zeist
Instructies: Sessie: Contact: menno@draailier-doedelzak.nl Meer info »

Samenspel voor alle instrumenten

maandelijks 20 novmber 2021 t/m 21 mei 2022

Dit bal-seizoen  geeft Ies Muller een workshop over het spelen van Bretonse muziek en Lies Sommer een cursus over het spelen van balfolk muziek
  Deze workshop is gericht op samenspel voor alle instrumenten, zoals bijvoorbeeld trekharmonica, accordeon, gitaar, blazers, bas, draailier, percussie, doedelzak of andere instrumenten! Instrument en stemming duidelijk aangeven bij de aanmelding.

Lies Sommer – Over Balfolk Muziek

Deze cursus is voor iedereen die zich wil verdiepen in balfolk en het live (dan wel op de live stream) spelen voor dansers. Hoe zorg je dat je dansbaar speelt? Welke cadans hoort bij welke dans? Hoe zorg je voor een leuke interactie met dansers? En hoeveel tellen moeten er eigenlijk vooraf? We gaan aan de slag met bekende, maar ook een paar onbekende balfolk-dansen. Speelplezier staat voorop! Deze cursus is voor alle instrumentalisten toegankelijk en je hoeft geen ervaring te hebben in het spelen van balfolk.

Lies Sommer

Lies is een oude bekende in balfolkland. Stad en land reist ze af om te mogen spelen en dansen. Lies heeft het er maar druk mee. Ze speelt in diverse groepen, variërend van Middeleeuws tot balfolk tot rock en metal en ze geeft regelmatig dans- en muziekworkshops. Lies begon op tienjarige leeftijd met harpspelen, maar kreeg de smaak pas echt te pakken toen ze voor haar studie Keltisch in Ierland terecht kwam, en daar de folkharp en folkmuziek ontdekte. Het balfolkdansen leerde ze van oude, grijze dametjes op de markt in Bretagne en later op diverse folkfestivals in Frankrijk. Naast harp speelt ze ook draailier en schalmei.
Lies speelt in Kelten Zonder Grenzen (balfolk), Ball Noir (balfolk/metal) en Datura (middeleeuwse muziek)

Luister op youtube
Kelten Zonder Grenzen – Starry Night
Kelten Zonder Grenzen – Baby Steps
Kelten Zonder Grenzen – O’Carolan’s Dream
Ball Noir – Winter is Comming
Ball Noir – The Other
Ball Noir – Bitter Dreams
Datura – Bachuss the Movie
Datura – Zou een meisje gaan om wijn

Ies Muller – Samenspel Bretonse Muziek

Tijdens deze workshop zullen we ingaan op een aantal specifiek Bretonse melodieën. We zullen ze gaan leren en verwerken tot een mooi arrangement, afgestemd op de aanwezige instrumenten in de groep. Uiteraard mogen mooie Bretonse dansen zoals de Plinn en Gavotte niet ontbreken.

We zullen hierbij ingaan op de ritmische kenmerken en hoe die samen muzikaal tot uiting te brengen. Maar er is ook aandacht voor andere typen melodieën: de Gwerz, een langzame, zeer expressieve melodie, en de Marche (mars). Op een Bretonse mars werd traditioneel niet gemarcheerd, maar veel meer was het een muzikale begeleiding van een wandeling. Hierdoor zijn het vaak heel aangename en muzikale melodieën.

Na dieper op de melodie te zijn ingegaan zullen we werken aan een mooi en bijpassend arrangement. Naast de behandeling van het spelen van de muziek zal ik wat vertellen over de achtergrond. Welke vorm had het vroeger, wanneer werd het zoal gespeeld. En hoe levend is de Bretonse muziek vandaag de dag?
De muziek wordt vooral op gehoor aangeleerd. De docent stuurt voorafgaand aan de workshop mp3’s van de beoogde melodiën, zodat deelnemers alvast kunnen “inluisteren”.

Ies Muller

Ies Muller wordt beschouwd als een van de beste folkfluitisten van Nederlandse bodem. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met Ierse en Bretonse traditionele muziek en de houten dwarsfluit. Gegrepen door de klank van dit instrument begon hij te spelen en steeds meer muziek te leren. Tijdens reizen door Ierland, Schotland en Bretagne, maar ook Spanje breidde hij zijn repertoire uit, en absorbeerde hij de details en eigenaardigheden die de muziek uit deze streken haar karakter geven. Terwijl Ierse en Bretonse muziek het hart bleven vormen van zijn stijl en repertoire, kwamen er in de loop der tijd veel invloeden bij. Hij werkte binnen verschillende projecten met muzikanten uit allerlei disciplines, waaronder klassieke muziek jazz en wereldmuziek. Naast houten dwarsfluit speelt hij biniou, veuze (Bretonse doedelzakken) en bombarde.

Luister op youtube
Duo Muller Munnelly – Eliziza
Duo Ies Muller en Philip Masure
Isaac muller en Reint vd Brink: Fretless
Duo Muller Munnelly – Detached (volledige album)
Laouen
Wouter en de Draak feat. Ies Muller
Trio David Munnelly-Isaac Muller-Dominic Crosbie

 

Cursus niveau

Om deel te nemen wordt van je verwacht dat je je instrument goed kunt bespelen. Je hebt je instrument onder controle, je kan luisteren naar wat andere spelers doen terwijl je zelf speelt. Het aanleren van nieuwe muziek vormt geen probleem. Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze hun partijen oefenen en voorbereid weer naar de lessen komen.

Inschrijf informatie

Elk jaar biedt Stichting Draailier en Doedelzak een cursusreeks aan, niet alleen voor draailier of doedelzak… Maar ook samenspelworkshops over balfolkmuziek waarbij alle instrumenten welkom zijn. De cursus vindt plaats in Zeist op de volgende zaterdagen:

• zaterdag 20 november
• zaterdag 18 december
• zaterdag 15 januari
• zaterdag 12 februari
• zaterdag 19 maart
• zaterdag 23 april
• zaterdag 21 mei
Reservedatum, mocht er weer een les niet door kunnen gaan:
• zaterdag 18 juni

Kosten cursusreeks: 250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier

Loading Map....

Volgende evenementen:

    Geen Evenementen

Vorige evenementen: